הכותל המערבי בירושלים, שברחבה שלו מתכנסים מדי יום ביומו, בשתי רחבות תפילה מופרדות, הוא אתר דתי.
מאה וחמישים מטרים צפונה לו עומד המשכו של הכותל המערבי, שנקרא בפי אוהדי הכותל, הכותל הקטן. הוא קטן כי הוא אינו כולל את שורות האבנים שנוספו מעל לכותל המערבי מהתקופות המאוחרות ומרביתו עדיין מתחת לפני האדמה. הוא ברובו בנוי בנייה מהתקופה ההרודיאנית ( עד 4 לפנה"ס ) ומה שרואים הוא 2 שורות אבנים מקוריות מן התקופה ההיא.
כדאי לבוא לבקר בכותל הקטן בעת שמבקרים בכותל המערבי כיון שהוא מספר שני סיפורים ומאפשר לכל אחד ואחת להתפלל באתר שקדושתו בלתי ניתנת לערעור מבחינת קרבתו לקודש הקודשים שבו יהודים יכולים להתפלל.
איך עושים זאת ?
יוצאים מהכותל המערבי וממשיכים ללכת בניצב לרחבה . אז מגיעים לנקודת בטחון. עוברים אותו לעבר הרובע המוסלמי במטרה להגיע לכותל הקטן. יש סימני דרך שרשומים לאורך הקירות. הם רשומים בעברית.
ואז מגיעים לסמטה, פונים ימינה, ועוברים שער ומגיעים לרחבה קטנה, זו רחבת הכותל הקטן שמצוי ממש ממולנו.
רחבה זו מורכבת משתי חצרות ובניהן מבנה קטן וסתום שצמוד לכותל עצמו ושימש בעבר כשירותים לתושבי החצר המוסלמיים.
האגדות סביב האתר הקטן הזה רבות.
אחת – במקום שבו עומד המבנה הקטן ששימש כשירותים לתושבים המוסלמיים התגלה אליהו הנביא לאחד מרבני ירושלים.
השני- כאן התגלתה השכינה לרבי אברהם הלוי ברוכים, מתלמידי האר"י.
במקום הזה נהגו להתפלל רבניה המפורסמים של ירושלים ובהם הרידב"ז, רבי שמואל סלנט ומהרי"ל דיסקין
הסופר והעיתונאי נדב שרגאי פרסם ספר אודות הכותל הקטן שקרוי "הכותל הנעלם" (ספרית בית אל 2016 ) ובו הוא מגולל הסטורייה קטנה וארוכה של הכותל הנידח שכדאי לבקר בו.
מי שמעוניין לבקר בכל חלקי הכותל המערבי יכול לעשות זאת איתי ויזכה במידע רב על הכותל המערבי ועל הרחבות השונות שבהן מתפללים . אפשר יהיה לשלב ביקור במנהרות הכותל ובכותל הדרומי
נתן רועי Nathanroie@Gmail.com
או דרך האתר